Zázračné flavonoidy a ich účinky

Zázračné flavonoidy a ich účinky

Čo sú to flavonoidy?

Flavonoidy sú polyfenolové zlúčeniny, ktoré patria do skupiny fytonutrientov. Sú to farbivá, ktoré dávajú mnohým rastlinám ich charakteristickú farbu. Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, čaji, káve a iných rastlinných produktoch. Flavonoidy majú silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, taktiež pôsobia protizápalovo a protivírusovo.

Aké flavonoidy poznáme?

Medzi najznámejšie flavonoidy patrí:

  • Rutín – tento flavonoid, tiež nazývaný rutozid, sa často nachádza v potravinách ako citrusové plody, čierny čaj a jablká. Má významné antioxidačné vlastnosti a je známy svojou schopnosťou zlepšovať cirkuláciu krvi. Flavonoid rutín je veľmi potrebný aj pre zdravie ciev.
  • Resveratrol – tento flavonoid nájdete napríklad v červenom víne. Kde sa okrem vína nachádza tento flavonoid? Napríklad v hrozne a orechoch. Resveratrol má antioxidačné a protizápalové účinky a môže byť spojený so zdravím srdca a dlhovekosťou.
  • Quercetin – tento rastlinný flavonoid nájdete okrem jabĺk a cibule aj v paradajkách, brokolici a mnohých iných rastlinných potravinách. Quercetin má silné protizápalové a antioxidačné účinky a môže pomáhať pri ochoreniach spojených s chronickým zápalom.
  • Pycnogenol – je to extrakt z kôry borovice púčavej (Pinus pinaster). Tento flavonoid je známy svojimi antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Využíva sa ako doplnok stravy na podporu zdravia srdca, krvných ciev a kože.
  • Protianthocyanidiny – Tieto flavonoidy sa nachádzajú v semienkach hrozna, čiernom čaji a niektorých druhoch ovocia. Majú antioxidačné vlastnosti a môžu pomôcť pri udržiavaní zdravia očí a kardiovaskulárneho systému.

Druhy flavonoidov

Medzi hlavné druhy flavonoidov patria:

  • Flavonóny prevládajú v citrusovom ovocí.
  • Flavanóly nájdeme v čaji, víne, jablkách, čokoláde a hruškách.
  • Flavóny sú prítomné v olivách, hnedej ryži, zelenej zelenine, ako je zeler a petržlen.
  • Flavonóly sa nachádzajú v čaji, víne, brusniciach, olivách, jablkách, brokolici, póre, kapuste, cibuli, cesnaku a chrene.
  • Antokyanidíny dominujú v bobuľovinách, červenom víne, červenom hrozne, červenom grapefruite, čerešniach a jahodách.

Zázračné flavonoidy a ich účinky

Liečebné účinky flavonoidov

Flavonoidy vykazujú obdivuhodné terapeutické účinky, ktoré sa prejavujú v niekoľkých aspektoch. Hlavnými z nich sú schopnosť normalizovať priepustnosť kapilár a ciev, eliminovať krehkosť ciev, pôsobiť proti krvácaniu a redukovať opuchy. Ich prospešný vplyv na ľudský organizmus je predovšetkým spojený s ich významnými vlastnosťami ako antioxidanty. Týka sa to najmä ich schopnosti rozširovať cievy, zabrániť krvným zrazeninám v cievach, zvýšiť pružnosť a elasticitu ciev, znížiť ich lámavosť a tiež bojujú flavonoidy proti rakovine.

Okrem týchto účinkov tiež pôsobia protizápalovo. Niektoré flavonoidy majú silné protizápalové účinky a môžu byť prospešné pri ochoreniach spojených s chronickým zápalom. Ako skvelý doplnok k flavonoidom je napríklad aj Čaga sibírska. Viac o účinkoch Čagy sibírskej na naše zdravie, si môžete prečítať tu.

Kde všade sa nachádzajú flavonoidy?

Zdroje flavonoidov sa nachádzajú v mnohých rastlinách po celom svete. Môžete ich nájsť vo voľnej prírode, v rastlinách vo vašej záhrade, ale aj v potravinách, ktoré denne konzumujete.

Flavonoidy sú najmä koncentrované v rôznych rastlinných zdrojoch, ako sú zeler, zelený čaj, spirulina, chlorella, mladý jačmeň, kapusta, brokolica, cibuľa, víno, červené víno a kakao. Rastlinné flavonoidy ako prírodné farbivá a antioxidanty možno nájsť vo viacerých častiach rastlín, od ich stoniek, cez listy a kvety, až po plody. Výrazná koncentrácia týchto látok sa nachádza v nadzemných častiach rastlín, ktoré môžu prispieť k ich farebným charakteristikám.

Flavonoidy v potravinách

Potraviny sú jedným z hlavných zdrojov flavonoidov v našej strave. Niektoré potraviny bohaté na flavonoidy sú napríklad:

  • Ovocie: Jahody, maliny, čučoriedky, hrozno a citrusové plody obsahujú veľa flavonoidov.
  • Zelenina: Cibuľa, kapusta, brokolica, špenát a paradajky sú výbornými zdrojmi flavonoidov.
  • Orechy a semená: Orechy, najmä lieskové orechy, a semená, ako slnečnicové alebo ľanové.
  • Nápoje: Zelený čaj, červené víno a káva.
  • Hnedá ryža: Hnedá ryža obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi.
  • Olivový olej: Olivový olej je známy svojím obsahom flavónov, ktoré môžu mať antioxidačné účinky a pozitívny vplyv na zdravie.
  • Čokoláda: Tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, vrátane epicatechinu, ktoré sa pripisujú jej potenciálnym výhodám pre zdravie.
  • Korenie: Kurkuma, škorica a zázvor obsahujú flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky.

Zázračné flavonoidy a ich účinky

Ktoré potraviny obsahuju najviac flavonoidov

Ak chcete byť zdraví, mali by ste konzumovať hlavne zeleninu a ovocie, kde sa vyskytuje najviac flavonoidov. Ktoré potraviny obsahujú veľa flavonoidov?

V zimnom období môžu citrusové plody, hrozno, zelený čaj a ďalšie potraviny s flavonoidmi pomôcť posilniť imunitu a chrániť pred chrípkou.

Kvercetín, nachádzajúci sa v rôznych potravinách, ako sú cibuľa, červený šalát, paradajky, paprika, brokolica, špargľa, jablká, bobuľové plody a hrozno, má prospešný účinok pri ochrane pred vírusmi chrípky.

Brusnicová šťava tiež pomáha zmierniť symptómy prechladnutia a chrípky a stimuluje imunitný systém.

Med obsahuje flavonoidy a polyfenoly, ktoré prispievajú k posilneniu imunity a ochrane pred vírusmi a baktériami.

Koľko flavonoidov by sme mali prijať?

Denný príjem flavonoidov nie je stanovený žiadnou presnou normou, je to len a len na vás. No odporúča sa, aby ste konzumovali potraviny, s vysokým obsahom flavonoidov, minimálne aspoň 400 až 800 gramov za deň. No nič nepokazíte tým, ak budete jesť takéto potraviny v oveľa väčších dávkach. Všeobecne platí, že konzumácia rôznorodých potravín bohatých na flavonoidy môže byť prospešná pre zdravie.

Zdieľať

Autor

Zuzka

Zuzka je super blogger. Zaujíma sa o konopné produkty, ich pôvod ale najmä ich využitie. Jej články sú viac odborné a snažia sa čerpať z overených zdrojov.

Zanechať komentár

Vaša e -mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

top